ons verhaal

over mokum bier

Mokum is voor mij thuis, gezelligheid, mijn dorp. Maar vooral; dé plek waar je jezelf kan zijn."

Mokum Bier heeft een sterke band met de stad Amsterdam en de Amsterdamse cultuur. Dat kan je terugzien in het ontwerp van de flesjes en glazen, waarop de drie Amsterdamse andreaskruizen te zien zijn.

 De afgelopen jaren zagen wij de echte Amsterdammer steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Tegelijkertijd wordt de bier markt momenteel gedomineerd door multinationals, die hun productie uitbesteden naar het buitenland.

 Wij geloven dat Amsterdammers de ruggengraat van Mokum zijn, en willen er voor zorgen dat Mokum altijd van en voor de Amsterdammer zal blijven.

 Uit deze visie is Mokum Bier ontstaan: met Mokum Bier willen wij de premium kwaliteit pilsener terugbrengen naar de echte Amsterdammer, maar ook daarbuiten. Mokum Bier is er voor iedereen.

Lucas Schopman

Mokum

Mokum is de informele naam voor de stad Amsterdam. Dit is echter niet altijd zo geweest. Het woord stamt uit het Hebreeuws en betekent ‘plaats’ of ‘stad’. Via het Jiddish (Mokem) is het in het Bargoens terechtgekomen.

Als je in oude Bargoense woordenboeken en woordverzamelingen kijkt, zie je dat Mokum, gevolgd door eerste letter van de betreffende stad, voor allerlei plaatsen werd
gebruikt. In binnen en buitenland. Amsterdam werd toen Mokum Alef.

Inmiddels is alleen voor Amsterdam de naam Mokum behouden gebleven. De Joodse bevolking gebruikten het woord als koosnaam, om aan te geven dat ze zich thuis voelden in
Amsterdam. Het refereert aan ‘veilige thuishaven’, waar dit voor hen op andere plekken niet vanzelfsprekend was. 

Mokum is altijd een meltingpot geweest van culturen, diversiteit en vrijheid."

Het brouwproces

Mokum Bier wordt gebrouwen door Van Buuren in de hypermoderne brouwerij van Brouwerij Princen. 

In tegenstelling tot speciaal bieren is pils onmogelijk om thuis te brouwen. Dat komt omdat pils een versproduct is en kan bederven. Nauwkeurige apparatuur, een eigen laboratorium en een uiterst hygiënische werkwijze is dan ook essentieel.

Het brouwen van Mokum Bier bestaat uit meerdere stappen. Eerst wordt de gemoute gerst gemalen, waarvan later een pap wordt gemaakt. De aanwezige enzymen zetten vervolgens het zetmeel in de mout om in suikers. Dit proces duurt bij elkaar zo’n 8 uur. Daarna is het tijd voor het vergistingsproces; waarbij de suikers in een tank worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit proces duurt 7 dagen. Hierna mag het bier 15 dagen rusten in een zogeheten lageringstank, waardoor de gisten naar de bodem zakken. Vervolgens wordt het bier gefilterd middels een membraanfiltering. Bij de laatste stap wordt het bier enkele seconden gepasteuriseerd bij 74 graden. Het resultaat is een licht en helder biertje, met een goudgele gloed en een stevige witte schuimkraag. Een Amsterdams pilsje zoals die hoort te zijn!